Wednesday 15 March 2017

Sup Sirip Ikan Yu Halal Ke Forex

Hati hati sup SIRIP ikan dimasukan dengan vin yu putih sebagai bahan pelengkap. Penggunaan bahan yang tidak dalam halal restoran makanan cina sudah menjadi kelaziman miskipun tertampal logo halal pada pintu masuk. Inilah yang membimbangkan kita kerana masyarakat Melayu kini mula beralih kepada Masakan tanpa rempah Dan lemak. Bagi menjadi pilihan satu dalam seribu HPA mengagahi juga menyediakan restaurant 5 bintang kepada mereka yang bernama musulman. Esok (4HB Mars 2009) Radix Oriental Cuisene (ROC) akan Dibuka untuk peniagaan, datanglah beramai ramai bagi menyokong salah satu dari tuntutan fardhu kifayah kepada kita semua. Terima kasih tidak terhingga sampai kesaat ini kepada Seluruh warga HPA setia bersama peniagaan ini. Bertemu Nanti esok di ROC InsyaAllah. Assalamualaikum Selamat Datang ke blog de maman, Dapur Omak Den. Mummy seorang suri rumah Tangga sepenuh masa, seorang Isteri dan Mummy kepada 5 cahaya mata, Nur Ainna, Muhammad Iman, Muhammad Irfan, Muhammad Adam amp Muhammad Imran. Maman suka memasak, memandangkan anak anak Maman yang suka makan. Bila tengok anak anak ni berselera makan, la momie pun tak rasa penat mémasak makanan kegemaran mereka. Selain dari menjaga hal ehwal rumah tangga, maman juga membantu suami dalam urusan penternakan dan pertanian. Donc, Sambil Sambil santai di blog de Dapur Omak Den, Rajin Rajin lah singgah ke blog de Ladang Biri Biri Omak Den pula, biri2omakden. blogspot Soup Fin Shark39s avec Crabmeat Assalamualaikum. Selamat hari Sabtu. Buat apa hujung minggu macam ni. Memandangkan M. Daddy hari ni tak kerja dan Ainna Fille pula ada tuition, bukan boleh berjalan ke mana jeu de mots, donc maman pun masak la. Hari2 pun masak juga. Tapi biasanya kalau hari cuti macam harin ada la yang sikit spécial. Mungkin pada visiteurs biasa je, tapi pada Maman ianya spécialement bila makan bersama keluarga tercinta. Dalam congélateur dah lama tersimpan requins aileron (sirip ikan yu) dan isi ketam. Jadi Mummy pun terfikir untuk buat sup. M. Daddy suka sangat makan supni. Momie chou préféré juga. Jadi bila daha sehati sejiwa suka sama suka, hehe, maman pun belajar la buatnya. Bukan susah jeu de mots. Senang je cara pembuatannya. Cuma kesedapannya bergantuk pada gred sirip ikan yang kita gunakan dan jean kemanisan rasa isi ketam yang segar. Erm terliur Mère walau tadi dah 2 mangkuk Mummy settlekan. Hehe. Cuma sup ini tak sesuai dimakan oleh orang yang alah pada makanan laut, la goutte dan yang seangkatan dengannya. Makan sikit tak pe, asang jangan lah makan bermangkuk2, orang sihat pun boleh sakit kalau begitu. Ini pula orang yang dah memang sakit. Allah swt juga tidak suka képada orang yang berlebih lebihan. Bersederhanalah kata Allah. Jom kita tengok bêta senangnya bahan dan cara masaknya. Bahan2: 1 litre stok ayam 100 g isi Ketam 100 g SIRIP yu 1 cuillère à soupe sos tiram 1 c kicap CAIR 12 c minyak bijan (facultatif) 2 cuillères à soupe tepung jagung (campur dengan air) 1 biji telur (Pecah dan Pukul) Garam dan lada Putih secukup rasa Cara: Panasan stok ayam hingga mendidih. Kalau malas nak rébus tulang ayam, bancuh je stok ayam concentré maggi. Bila, Tchad, mitsubishi, masukkan sirip ikan yu. Kacau hingga sebati dan sirip jadi sedikit lembut. Kemudien masukkan pula sos tiram, kicap cair, garam dan lada putih. Biar mendidih seketika. Apabila telah mendidih, masukkan isi ketam. Kemudien masukkan pula minyak bijan dan tepung jagung. Biarkan mendidih hingga pekat. Akhir skali tutup api dan masukkan telur dan kacau perlahan2. Sup ni sedap dihidang makan ketika panas. Kalau dah sejuk nanti va cair dan tak sedap. Senang je kan buatnya. Jom lah cuba. Cet avis vous a t il été utile? Buat sendiri di rumah kerana pasti bersih, suci dan halal. InsyaAllah. 1 commentaire: Mana nk cri sirip yu A propos de Mummy Haji Dean Hajjah Nieza Voir mon profil complet Travel template. Propulsé par Blogger.


No comments:

Post a Comment